RESFINŢIREA BISERICII " ADORMIREA MAICII DOMNULUI " LA 150 DE ANI DE LA CTITORIRE

Evenimente Septembrie 29, 2012

     PS Calinic Botoșăneanul , Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a resfințit duminică 30-sepembrie-2012  Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” a  parohiei Șendriceni, Protopopiatul Dorohoi, judetul Botoșani.

     Biserica  ”Adormirea Maicii Domnului”  Șendriceni a fost târnosită prima dată în anul 1862. Din anul 2007, odată cu numirea părintelui Constantin Bistricianu ca paroh, au început o serie de lucrări de consolidare și renovare la acest sfănt lăcaș. S-au consolidat pereții exteriori, s-a subzidit sfântul lăcaș în mai multe puncte, s-a reconstruit clopotnița, s-au schimbat turlele de pe  biserică , s-a refăcut pridvorul bisericii în totalitate, s-a extins casa de prăznuire, s-a realizat o făntână, s-au turnat alei și trotuare pavate în jurul locașului de închinăciune, s-a restaurat pictura din interiorul bisericii, s-a schimbat mobilierul și s-a rezidit Sfânta Masă. Toate aceste lucrări s-au realizat întrucât lăcașul de închinăciune a fost afectat odată cu trecerea timpului. Lucrări s-au realizat cu sprijinul credincioșilor din parohie si uneori cu sprijinul autorităților locale.

     Este o mare bucurie pentru noi faptul că Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a aprobat resfințirea bisericii noastre. Întrucât sfântul lăcaș a sărbătorit 150 de ani de existență, mulți dintre cei care au ajutat la înfrumusețarea acestui edificiu și-ar fi dorit să fie părtași la acest moment.

     Părintele Gheorghe Vieru, fost paroh la Biserica  ”Adormirea Maicii Domnului”  Șendriceni, a fost proherisit în iconom stavrofor , iar părintele paroh Constantin Bistricianu a primit rangul de iconom, în timp ce mai multe persoane  care au susținut lucrările de construcții li s-a oferit distincții de vrednicie, semnate de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

      Predica referitoare la pericopa evanghelică citită a fost rostită de pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi. Pr. Constantin Bistricianu a mulțumit celor care l-au sprijinit de-a lungul timpului în realizarea lucrărilor, iar pr. Stelian Ciurciun , protopop al Protopopiatului Dorohoi, a vorbit despre importanța implicării credincioșilor în zidirea unei biserici. PS Calinic Botosăneanul a rostit apoi un cuvânt în care a vorbit despre iubirea vrăjmașilor.

      Ziua de 30-septembrie-2012 rămâne o aleasă și luminoasă sărbătoare a credincioșilor din Parohia ”Adormirea Maicii Domnului”  Șendriceni și din împrejurimi.

                           DUMNEZEULUI NOSTRU SLAVĂ AMIN.